Městský nohejbalový klub Modřice

Městský nohejbalový klub Modřice

  ZOBRAZIT MENU

Obsah stránky

UNIF Světový pohár v nohejbalu klubů 2023

Ve dnech 10. a 11. června se v maďarském lázeňském městě s těžko vyslovitelným názvem Hajdúszoboszló konal letošní ročník Světového poháru nohejbalových klubů. Akci oficiálně zaštiťovala mezinárodní nohejbalová federace UNIF a organizace se ujal místní nohejbalový klub. Za Českou republiku se účastnil mistr mužské extraligy roku 2022 Městský nohejbalový klub mobilprovás Modřice.

O tom, že se turnaj bude konat, věděl český mistr již od února letošního roku. Byl známý termín, a tak si modřičtí hráči mohli předehrát extraligový zápas připadající na daný víkend. Bohužel informace o termínu a místu konání byly na řadu měsíců těmi posledními, které modřický klub dostal. I přes několikeré a opakované dotazy na UNIF i místního pořadatele byla známa pouze adresa hotelu a haly. Další organizační informace zcela chyběly. A tak modřická výprava odjížděla v pátek dopoledne na místo konání tak trochu „na slepo“. Skupinu tvořili trenér Petr Gulda, hráči Pospíšil, Rosenberk, Kop, Topinka, Hanus, Višvader a M. Svoboda, prezident klubu Jahoda a dále pracovníci České televize Kozák a Černohlávek. V mikrobuse s námi jeli i prezident UNIF Kleník a delegovaný rozhodčí Moc. Po asi osmihodinové cestě dorazila výprava do hotelu. No a zde se začaly obavy z organizace ihned naplňovat. I přes řádně zaslanou objednávku na ubytování nám paní na recepci sdělila, že pro nás mají připraveno o 5 postelí méně s tím, že přesně tento počet jsme si objednali. Když ukázali mail s objednávkou správného počtu reagovala, že objednávka je sice správně, ale na počtu připravených lůžek to nic nemění. Mysleli jsme si, že situaci bude řešit pořadatel, ale ten na místě, kam se v daný čas sjížděli všechny výpravy vůbec nebyl. Když jsme nakonec pohrozili, že pokud naše objednávka nebude naplněna odjíždíme domů a náklady na cestu a další výdaje budeme chtít po organizátorovi, tak to vyřešili.

V sobotu již v 8 hodin hrál náš tým svůj první zápas ve skupině. Tento brzký začátek byl volen i pro to, že pořadatel měl pro 8 přihlášených týmů zajištěnu halu s pouze jednou hrací plochou. Hrací plocha byla sice obklopena dostatečnými okolními prostorami, ale co dělalo celý turnaj problémy byl poměrně nízký strop, který byl navíc protkán hustou sítí nosníků a technologických rozvodů. Ve skupině naši hráči hráli celkem tři utkání proti týmům z Kypru, Polska a Maďarska. Všechny zápasy složené ze singlu, dvojice a trojice naši hráči vyhráli bez ztráty setu a bez problémů postoupili do nedělního play off.

V nedělním semifinále se nám postavil rumunský klub SF Kids Cluj, který ve druhé skupině skončil druhý za Košicemi, když jim ve vzájemné zápas podlehl jen těsně 1:2. Play-off zápasy se hráli systémem singl-dvojice-trojice-dvojice-singl a k výhře musel tým dosáhnou tří vyhraných dílčích zápasů. V případě pokračování po trojici už museli nastoupit do odvetné dvojice a singlu odlišní hráči než do prvních zápasů. Vzhledem k lehké zdravotní indispozici Jana Hanuse nasadil trenér Gulda do úvodního singlu Davida Višvadera. Proti němu nastoupil rumunský singlista Hatiegan, který už v zápase skupin budil svými výkony respekt. Ne náhodou byl čtvrtý na minulém mistrovství světa v Praze. Zápas byl od začátku velmi vyrovnaný a mimořádně kvalitní. V prvním setu nakonec náš singlista prohrál po těsné koncovce 11:13. Také druhý set byl vyrovnaný a v jeho závěru musel náš hráč čelit dvěma mečbolům soupeře. Prokázal však pevné nervy a nakonec druhý set vyhrál 13:11. Třetí set, který se podle mezinárodních pravidel hraje od stavu 0:0, si náš singlista od počátku hlídal a byl ve vedení. Výsledkem byla výhra 11:7 a zisk důležitého prvního zápasového bodu. Do zápasu dvojic za Modřice nastoupila sestava Rosenberk a Kop. V prvním setu své soupeře doslova převálcovali 11:2. Po zisku vedení v setu druhém vystřídal Svoboda Kopa. I v této sestavě se druhý set vyhrál 11:8.

Do zápasu trojic nastoupila sestava Pospíšil, Rosenberk a Hanus. První set vyhrála 11:8. Do druhého setu Rosenberka vystřídal Topinka. Následná výhra 11:6 znamenala třetí postupující bod a my se mohli těšit na finále. Ve druhém semifinále porazil tým z Košic své maďarské soupeře 3:1.

V zápase o 3. místo porazili místní nohejbalisté rumunského soupeře 3:1 a pořadatelé si tak na své konto mohli připsat místo na stupních vítězů.

Finále letošního Světového poháru klubů UNIF 2023 mělo tedy stejné obsazení jako loni. Městský nohejbalový klub mobilprovás Modřice se v něm utkal s týmem KAC Košice.

Povzbuzen semifinálovou výhrou nad těžkým soupeřem nastoupil David Višvader proti loňskému stříbrnému singlistovi z MS, levonohému Marku Hulínovi. David do zápasu nastoupil jako uragán. Razantními a přesně umísťovanými údery tlačil Slováka do defenzivy. První sety vyhrál 11:7. V tom druhém se soupeř vzchopil k aktivnější hře a dokázal ho vyhrát 8:11. Do třetího setu vstoupil od počátku lépe náš hráč. Byl ve větší pohodě a aktivitou na své straně dokázal po výhře 11:6 připsat modřickému týmu první důležitý zápasový bod. Davidův výkon byl skutečně famózní a dle mnohých členů naší lavičky v singlu i životní. Slovákům, kteří loni u nás dokázali právě první singl vyhrát, tak doslova vzal vítr z plachet. Jejich myšlenky na zisk titulu dostaly tak hned v začátku utkání fatální ránu. Šlo se na dvojice. Modřické barvy na kurtu reprezentovala dvojice Lukáš Rosenberk a Pavel Kop. Proti nim se postavil Ján Brutovský a Igor Hulín. Naši hráči od počátku na kurtu kralovali. Strojovou hrou vyhráli velmi rychle první set 11:8. Ve druhém setu pokračovala naše převaha, slovenskému mistrovi nepomohlo ani střídání, kdy za zoufalého Brutovského přišel na hřiště obrovitý Ňaršanský a po výsledku 10:6 byla modřická obhajoba loňského titulu už blízko. Před námi byl zápas trojic, kam jsme nasadili trojici Jakub Pospíšil, Lukáš Rosenberk a David Višvader. Proti nim se postavil Ján Brutovský, Igor Hulín a Marek Hulín. Do stavu 5:5 se v první sadě hrálo poměrně vyrovnaně. Potom naše trojka přepnula na vyšší rychlostní stupeň a převáděla doslova futnetový koncert. Zoufalí slovenští hráči zkoušeli všechno možné i nemožné, ale cestu, jak modřickou mašinu zastavit, najít nedokázali. Jasná výhra v druhém setu 11:4 odšpuntovala modřické oslavy z obhájení titulu klubových mistrů světa pro rok 2023.

I přes různé organizační nedostatky, tak modřický tým dokázal úspěšně splnit svoji obhajovací misi a zcela po právu převzal nejenom pohár, ale k němu i šek na 900 €. Po závěrečném ceremoniálu následoval krátký pobyt na slavnostní party a zhruba kolem 22 hodiny start cesty domů.

Ráno v 05:32 h tak mohl být na recepci Městské haly Modřice postaven získaný obří pohár pro nejlepší nohejbalový klub světa roku 2023.

Jménem klubu bych chtěl poděkovat trenérovi i všem hráčům za skvělou reprezentaci modřického i českého nohejbalu. Zejména některé zápasy ve skupině nebyly po náš klub úplnou herní zkouškou, ale přesto je hráči odehráli v dobrém tempu a s kvalitou. Na nedělní play-off zápasy se i přes úmorné několika hodinové čekání dokázali vždy plně zkoncentrovat a v nich svojí kvalitou jednoznačně své soupeře přehrát 3:0. V průběhu celého turnaje jsme neprohráli jediný zápas a ztratili jen dva sety.

Petr Jahoda
předseda MNK mobilprovás Modřice
Datum a čas: 14.06.2023 21:05
Napsal: Tomáš Gulda
Kategorie: A-TÝM

Obsah postranní lišty

Oddíl postranní lišty

Sociální sítě

          

Oddíl postranní lišty

Co nás čeká

Extraliga
MNK mobilprovás Modřice
vs
TJ Sokol I. Prostějov
6. kolo | 4.5.2024 | 15:00h

---------------------------------------------------------
1. Liga
MNK mobilprovás Modřice B
vs
NK AUSTIN Vsetín
6. kolo | 4.5.2024 | 10:00h

---------------------------------------------------------
Dorost
TJ Peklo nad Zdobnicí
vs
MNK mobilprovás Modřice
4. kolo | 5.5.2024 | 14:00h

Oddíl postranní lišty

Oddíl postranní lišty

Podporují nás

         Generální sponzor:

            Hlavní sponzor:

                  Sponzoři:

 

 

 

 

 

 

 

 

Oddíl postranní lišty

Vyhledávání

Patička stránky

Buďte ONLINE!