Městský nohejbalový klub Modřice

Městský nohejbalový klub Modřice

  ZOBRAZIT MENU

Obsah stránky

Mistrovství České republiky starších žáků v soutěži jednotlivců 2023

V sobotu 3.6.2023 proběhlo první letošní nohejbalové Mistrovství České republiky. Možnost získat premiérový titul připadl kategorii starších žáků, kteří si to rozdali v soutěži jednotlivců.

V minulých sezonách se dokázali modřičtí hráči vždy umístit na nejvyšších příčkách a tak letos, po posunu Michaela Svobody do kategorie dorostu, byl před Tomášem Jahodou a Františkem Dlabkou nelehký úkol tyto pozice obhájit. Letos turnaj hostil klub z nedalekých Holubic. Ten už loni dokázal uspořádat skvělý dvojkový a trojkový šampionát a také v sobotu byl areál se třemi antukovými kurty výborně připraven. Jediné, co se žádnému z pořadatelů nedaří ovlivnit je počasí. V sobotu se sešly hned tři nepříznivé podmínky. Zcela jasná obloha umožňovala celý den sluníčku svítit do očí hráčů, studené vlna pak rtuť teploměru zejména ráno srazila těsně nad 12 stupňů a co bylo nejhorší byl prudký a k tomu i místy nárazový vítr. Ten po celý výrazně promlouval do hry, a tak museli hráči zapojit jak techniku, tak fyzické síly, aby hru zvládli.

Na šampionát se přihlásilo 27 hráčů a v sobotu se jich nakonec prezentovalo 26. MNK Modřice nasadil dva výše zmíněné hráče. Komise mládeže rozdělila hráče do osmi skupin, z nichž dvě byly čtyřčlenné. Do osmifinále postupovali vítězové skupin a hráči z druhých a třetích míst si to rozdali v předkole play-off. Mezi osmičkou nasazených bylo šest aktuálních členů reprezentačního výběru U15 (Bálek, Červenka, Dlabka, Gregor, Jahoda a Kalianko) a mezi nimi bylo možné hledat favorita.

Oba naši hráči své skupiny jasně vyhráli a hladce přešli i přes osmifinále. V následném čtvrtfinále si Dlabka si ve dvou setech poradil s Jarešem ze Strakonic. Velké drama se odehrálo ve čtvrtfinále, v němž druhý náš hráč Jahoda narazil na strakonického Sliackého. V prvním setu Jahoda v pohodě vyhrál 10:4 a když v tom druhém vedl 9:4 vypadalo to na rychlý konec. V ten moment Tomáš hráč zcela vypadl z role. Pár chyb, pár šťastných míčů soupeře a set se otočil na 9:10. A to nebyl konec. Na sérii šesti míčů navázal strakonický hráč dalšími čtyřmi a rázem tak jeden z favoritů musel řešit kritický stav 5:9. Jahoda se však dokázal zkoncentrovat a zápas v nervy drásajících následných pěti výměnách urval na 10:9. Musím říci, že v závěru tohoto třetího setu si místní zdravotnice nenápadně stoupla blízko mě, protože jsem prý vypadal na okamžitý kolaps. Ale vydržel jsem ! Takže i po tomto thrilleru zůstali oba modřičtí hráči v bojích o medaile.

V první semifinále šli na sebe Tobiáš Gregor z SK Liapor Karlovy Vary a náš Tomáš Jahoda. Oba zápas odehráli ve velkém tempu a k vidění byl téměř mužský singl. Nebyly vidět téměř žádné udržovací údery a oba hráči na sebe pálili jednu bombu za druhou. Hráči pak k nim přidávali i skvělé zákroky v poli. První set vyhrál Jahoda 10:5. V tom druhé se karta obrátila a Gregor vedl 9:5. Tady možná přišel klíčový míč celého semifinále. Jahodovi se podařilo uhrát šestý bod. A i když pak Gregor set ihned dotáhl do vítězného konce, tak volba do třetího setu byla na straně modřického hráče. A ten vědom si své silné zbraně v podobě servisu si vybral právě tuto svoji výhodu. To se ve třetím setru ukázalo jako klíčové a Jahoda v něm bral výhru 10:5.

Druhé semifinále rozehráli Jan Bálek z Českého Brodu a František Dlabka. Dlabka je pověstný svojí technikou, díky které jen minimálně kazí. Naopak od fyzicky lépe disponovaného Bálka se čekala aktivní hra. Dlabka však odehrál zápas, ve kterém nešlo skoro nic. Jeho pověstná jistota byla ta tam a Bálek tam pohodlně po výhře 10:6 a 10:7 došel také do finále.

V zápase o třetí místo pak zkušený Gregor dokázal využít Dlabkovi nepohody po semifinále, převálcoval ho 10:4 a 10:3 a stal se držitelem bronzové medaile. Loňský stříbrný medailista tak letos zůstal mimo medailové stupně.

V turnaji už tak zbýval jen poslední zápas o zlato. Hráč TJ Slavoje Český Brod Jan Bálek proti Tomáši Jahodovi z MNK mobilprovás Modřice. Šlo o jejich premiérový singl proti sobě a šance byly vyrovnané. Českobrodský hráč po shlédnutí druhé semifinálové přestřelky zvolil klidný a vyčkávací způsob hry. Nikam se netlačil a svojí přesností a rozvahou získával bod za bodem. Jahoda se tentokrát nemohl trefit do kurtu a vyprodukoval obrovské množství chyb. V prvním setu si potřeboval Bálek pomoci pouze jedním a v druhém pouze třemi svými přímými body! Výsledkem klidné a přesné hry Jana Bálka tak bylo pohodové a zasloužené vítězství 10:5 a 10:5 a titul mistra.

Po zápase jsem se prvního letošního mistra České republiky v nohejbale Jana Bálka zeptal jaké pocity má po zisku svého prvního mistrovského titulu v kariéře: „Singl je velmi ošidná disciplína a bylo nás více favoritů. V závěru turnaje jsem se soustředil na eliminaci možných chyb a ve finále nechal více hrát Tomáše. To se vyplatilo. Já dokázal hrát přesně, zatímco on chyboval. Taktiku jsem pak držel až do konce a jsem velmi šťastný za zisk titulu“.

MČR starších žáků v soutěži jednotlivců 2023:
1. místo Jan Bálek TJ Slavoj Český Brod A
2. místo Tomáš Jahoda MNK mobilprovás Modřice A
3. místo Tobiáš Gregor SK Liapor Karlovy Vary A
4. místo František Dlabka MNK mobilprovás Modřice B
 

I když nám titul letos unikl je potřeba oběma hráčům poděkovat. Singlové šampionáty, ve všech věkových kategoriích, jsou vždy velkou loterií a na tři medaile je vícero favoritů. A nim se každoročně přidá i nějaké to překvapení. Oba hráči se dostali až do závěrečných zápasů. A ty i když jim nevyšly, tak zisk stříbra a čtvrtého místa je jejich velkým individuálním úspěchem. A také staví MNK Modřice jasně do pozice nejúspěšnějšího klubu tohoto mistrovství.

Petr Jahoda
trenér starších žáků
Datum a čas: 07.06.2023 10:54
Napsal: Tomáš Gulda
Kategorie: Starší žáci

Obsah postranní lišty

Oddíl postranní lišty

Sociální sítě

          

Oddíl postranní lišty

Co nás čeká

Extraliga
SKN Žatec
vs
MNK mobilprovás Modřice
11. kolo | 20.4.2024 | 12:00h

---------------------------------------------------------
1. Liga
MNK mobilprovás Modřice
vs
TJ Pankrác
4. kolo | 20.4.2024 | 10:00h

---------------------------------------------------------
Dorost
MNK mobilprovás Modřice
vs
TJ Slavoj Český Brod
2. kolo | 21.4.2024 | 14:00h

Oddíl postranní lišty

Oddíl postranní lišty

Podporují nás

         Generální sponzor:

            Hlavní sponzor:

                  Sponzoři:

 

 

 

 

 

 

 

 

Oddíl postranní lišty

Vyhledávání

Patička stránky

Buďte ONLINE!