Městský nohejbalový klub Modřice

Městský nohejbalový klub Modřice

  ZOBRAZIT MENU

Obsah stránky

Mezinárodní kemp Modřice 2023

Když v roce 2022 uspořádal Městský nohejbalový klub Modřice Světový pohár klubů, tak zástupce Francie a Španělska natolik ohromilo zázemí celého areálu, že přišli s myšlenkou využít tyto podmínky pro uspořádání mezinárodního mládežnického tréninkového kempu.

Přípravy kempu začaly prakticky již před rokem. Oficiální pořadatelství na sebe vzal Český nohejbalový svaz s tím, že MNK Modřice poskytl materiální a lidskou pomoc. V mezidobí byla navázána smluvní spolupráce mezi svazem a městem Modřice, které se stalo oficiálním partnerem svazu v oblasti reprezentačních výběrů. Český nohejbalový svaz si tak na tuto akci mohl pronajmout sportovní prostory areálu Městské haly Modřice za zvýhodněné ceny.

Účastníci

Již od počátku bylo dané, že Českou republiku bude na kempu zastupovat výběr nadějí kategorie U15. Do letošního výběru byli nominovaní tito hráči: Tomáš Jahoda a František Dlabka za MNK Modřice, Jan Bálek, Michal Červenka a Antonín Blažek za Český Brod, Tobiáš Gregor z Karlových Varů, Matěj Mlejnek a Patrik Strcula z Dolních Počernic, Matěj Sobotka ze Žďáru nad Sázavou, Antonín Katz z Čakovic, Ondřej Tolar ze Stříbra a Kryštof Kalianko z Českých Budějovic.

Následně se začalo řešit, jaké další země se připojí. Komise reprezentace a zahraničních vztahů odvedla opravdu skvělou práci, když zejména Martinové Flekač a Spilka na sebe vzali celou komunikaci s UNIF a jejími členskými státy. I díky jejich nasazení se tak tohoto kempu, mimo našich hráčů, účastnily výběry Slovenska, Francie a Iráku. Vzhledem k tomu, že v Městské hale Modřice se ve dnech 4. a 5. listopadu tohoto roku bude konat Mistrovství světa kategorie U21, pojaly zahraniční země kemp i jako přípravu na šampionát. Do Modřic tak dorazili hráči, kteří s největší pravděpodobností budou v národních reprezentacích na nadcházejícím šampionátu. Irák zařadil do své výpravy i starší hráče, tři z nich dokonce loni reprezentovali na mužském šampionátu v Praze.

Celkově se akce účastnilo 12 hráčů české U15, 4 slovenští hráči, 6 Francouzů a 8 Iráčanů. S výběrem Iráku do České republiky přicestovali dva funkcionáři a Francouzi měli k dispozici i svého trenéra, který po celou dobu trvání kempu svým hráčům trpělivě překládal z angličtiny do francouzštiny. Jako trenéři na kempu působili Marek Líbal, Petr Tolar a Michal Hostinský. Jim v různé dny pomáhali a své dovednosti hráčům předávali Jan Vanke, Lukáš Rosenberk, Martin Spilka, David Višvader a Petr Gulda.

Úvodní dny kempu

Účastníci kempu přijeli v neděli 4.7.2023 v odpoledních a večerních hodinách. Všichni byli ubytováni v Městské hale a v prostorách její Síně slávy a restaurace měli zajištěno i stravování. I když neděle neměla být hracím dnem, hráči to samozřejmě nevydrželi a ihned začali kopat. Po očku každý pokukoval po ostatních výpravách, protože před kempem bylo trochu otazníkem, jakou nohejbalovou kvalitou budou jednotliví hráči disponovat. Již první míče ukázaly, že to problém nebude. Vrcholem nedělního večera byl pak vzájemný zápas iráckých hráčů pod rozsvícenými reflektory.

Prvním kompletním dnem kempu bylo pondělí. Po snídani proběhlo oficiální zahájení kempu, účastníky přišel osobně přivítat starosta města Modřice pan Libor Procházka, Marek Líbal hráčům sdělil všechny potřebné informace a pak už následoval nohejbal. Dopoledne trenéři rozdělili hráče do třech skupin. Každá skupina byla národnostně namíchána. Během jednotlivých dnů byla vždy jedna část tréninku věnována nácviku herních činností (s přispěním našich mužských reprezentantů) a druhá část byla herní. Během kempu se dostalo i na video meetingy, balanční a kompenzační cvičení či koupání v nedalekém biotopu. Každý den začínal společnou rozcvičkou.

Mezinárodní turnaj pro české barvy

V průběhu úterý se rozehrálo „malé mistrovství světa“, kterého se zúčastnily týmy CZE U15 A (Jahoda, Gregor, Bálek, Červenka, Dlabka, Katz), CZE U15 B (Tolar, Kalianko, Sobotka, Strcula, Blažek, Mlejnek), Irák A, Irák B, Slovensko a Francie. Týmy byly rozděleny do dvou skupin. Hrálo se systémem dvojice, trojice, singl, trojice a dvojice do dosažení 3 bodů. Vždy na jeden hraný set do 15 bodů. Vítěz skupiny postoupil do semifinále a týmy z druhých a třetích míst hrály předkolo play-off. Skupiny ovládly oba irácké výběry. V prvním předkole si naše „áčko“ poradilo 3:1 s týmem Francie, „béčko“ přehrálo Slovensko 3:0. V semifinále šlo české áčko na Irák A. Trenér Líbal, na rozdíl od skupiny, nasadil sestavy cílené na výsledek. První dvojice Gregor-Jahoda dokonale „prodávala“ silového Gregora a technického Jahodu, trojice Gregor- Jahoda-Červenka pak těžila ze skvělého pole i nahrávky za blokujícím karlovarským dlouhánem. Na singla byl vyslán František Dlabka a jeho velmi dobrý výkon znamenal hladký postup do finále. V druhém semifinále podlehl český B tým B týmu Iráku 0:3, když se našim hráčům nedařilo proměňovat útoky do kvalitní obrany soupeře. V zápase o třetí místo pak B tým prohrál s iráckým áčkem velmi těsně až posledním zápasem dvojice 2:3.

Finálový zápas svedl proti sobě dva nejlepší týmy. Naše áčko opět na začátek postavilo osvědčenou dvojku Gregor-Jahoda. Oba jmenovaní pokračovali ve své parádní dvojkové krasojízdě a iráckou dvojici porazili s přehledem 15:10. Bohužel hráče Iráku vám nejsem schopen jmenovitě představit, protože s těmi jejich jmény je prostě problém. Také trojice Gregor-Jahoda-Červenka opět uspěla 15:9. K prestižnímu vítězství tak chyběl již jen jeden zápas. Na singla vyslat trenér Líbal modřického šikulu Dlabku. Ten sice ve skupině svůj singl s Iráčanem prohrál, toužil ale po odplatě. Trenérova volba se ukázala jako velmi dobrá. Dlabka svým aktivním stylem hry nutil soupeře k chybám a nedovolil mu razantně útočit. Po výhře 15:11 vypukla obrovská radost našich hráčů.

Pozornost a ohlasy

Dlužno říci, že se celý kemp těšil velké pozornosti. Lidé se zastavovali a sledovali tréninkové jednotky i turnaj. Pestrá směsice reprezentačních dresů i národností spolu s kvalitní hrou si získaly řadu diváků. Ve středu z akce redaktor Martin Kozák pořídil reportáž vysílanou na ČT SPORT ve Sportovních zprávách.

Skvělé bylo i to, jak se jednotlivé výpravy mezi sebou od prvních chvil přirozeně promíchaly a hráči mezi sebou komunikovali jak o nohejbale, tak o jiných věcech. Ani jazyková bariéra, která byla velká zejména u irácké výpravy, nebyla na překážku. Krásná ukázka toho, jak sport sbližuje lidi i národy.

Nabízíme ohlédnutí TOMÁŠE DULAVY, hráče Slovenska: „Já i celá naše slovenská výprava hodnotíme kemp velmi kladně. Jelikož na Slovensku nemáme takové možnosti trénování, jako máte vy v Čechách, byl celý tréninkový proces pro nás úplnou novinkou od rozcvičky, strečinku, trénování herních činností až po samotnou hru. Osobně si myslím, že základem těchto kempů, táborů a soustředění není až tak výkon na tréninku, ale spíš parta lidí, s kterými zažíváte srandu po tréninkách, a tentokrát tato parta byla úžasná. Velmi se mi líbila konfrontace hráčů z jiných zemí, z níž každý mohl něco pochytit. Jediné, co nám je líto, je to, že před samotným kempem jsme měli už týden nohejbalu v nohách, což se i odrazilo na našem výkonu. Ale to nic nemění na tom, že si z Modřic odvážíme plno zážitků a zkušeností.“

O kempu se rozpovídal i JULIEN CRESPO, trenér Francie: „Celá organizace dne od rozcvičky až po večerní meeting a zhodnocení dne byla výborná. Francouzští hráči jsou plně spokojeni se všemi tréninky. Naučili se spoustu věcí, které teď ve Francii můžeme dělat, abychom se zlepšili. Všichni trenéři byli sympatičtí a profesionální a dokázali odpovědět na všechny naše dotazy. Velkým plusem byla i návštěva několika skvělých českých hráčů. Děkujeme za pozvání a těšíme se na příští ročník.“

Hlavní trenér akce MAREK LÍBAL přidává toto své hodnocení: „1. ročník mezinárodního mládežnického kempu v tomto formátu je za námi. Byl to náročný týden, který naplnil očekávání jednotlivých výprav i nás trenérů. Jsem rád, že naši hráči potvrdili svoje vysoké nohejbalové kvality, dokázali se vyrovnat hře hráčů o několik let starších a v hraném turnaji dokonce zvítězit. Velkým benefitem kempu jsou nová přátelství, která by jinak nemohla vzniknout. Na tomto místě chci také poděkovat všem, kteří se na realizaci kempu podíleli. Nyní si dáme krátké volno a brzy začneme připravovat další ročník.“

Kemp končil v pátek dopoledne, kdy se všichni účastníci rozjeli do svých domovů.

Na závěr mohu konstatovat, že myšlenka pořádat mezinárodní mládežnický kemp byla správná a kemp se vydařil. Skvělé podmínky modřického areálu spolu s kvalitními trenéry a kvalitními českými hráči vytvořili základ pro výborný kemp. Takovéto akce ukazují cestu, jak nohejbal i v jiných státech zkvalitnit a zároveň ještě více sblížit jednotlivé země hrající nohejbal. Již v závěru kempu trenéři i místní organizátoři v hlavách rozpracovávali myšlenku dalšího rozšíření a zkvalitnění pro rok následující. Držte nám palce, ať se nám podaří vybudovat co nejdelší tradici.

Petr Jahoda
Komise mládeže ČNS
Datum a čas: 17.07.2023 15:36
Napsal: Tomáš Gulda
Kategorie: Ostatní

Obsah postranní lišty

Oddíl postranní lišty

Sociální sítě

          

Oddíl postranní lišty

Co nás čeká

Extraliga
MNK mobilprovás Modřice
vs
TJ Sokol I. Prostějov
6. kolo | 4.5.2024 | 15:00h

---------------------------------------------------------
1. Liga
MNK mobilprovás Modřice B
vs
NK AUSTIN Vsetín
6. kolo | 4.5.2024 | 10:00h

---------------------------------------------------------
Dorost
TJ Peklo nad Zdobnicí
vs
MNK mobilprovás Modřice
4. kolo | 5.5.2024 | 14:00h

Oddíl postranní lišty

Oddíl postranní lišty

Podporují nás

         Generální sponzor:

            Hlavní sponzor:

                  Sponzoři:

 

 

 

 

 

 

 

 

Oddíl postranní lišty

Vyhledávání

Patička stránky

Buďte ONLINE!