Městský nohejbalový klub Modřice

Městský nohejbalový klub Modřice

  ZOBRAZIT MENU

Obsah stránky

Městský nohejbalový klub Modřice získal titul Mistr světa klubů 2022

Po loňském zisku titulu Mistra ČR v nohejbale družstev získal náš klub právo reprezentovat Českou republiku na Světovém poháru klubů mezinárodní nohejbalové organizace UNIF. A tohoto svého práva využil také k žádosti o přidělení pořadatelství UNIF Světového poháru klubů v nohejbalu 2022. Vzhledem k tomu, že modřický klub již tuto soutěž úspěšně pořádal v roce 2014 tak naši žádost UNIF schválil. Od ledna se tak mohly přípravy na tuto vrcholnou mezinárodní sportovní akci rozběhnout.
 
 
Jako první krok bylo samozřejmě třeba zajistit její finanční krytí. Klub požádal město Modřice o přidělení mimořádné dotace, která také byla na jarním jednání Zastupitelstva města Modřice schválena. Městu Modřice a zejména panu starostovi Ing. Josefu Šiškovi tak patří obrovské díky, neboť bez jejich finanční podpory by akci nebylo možné pořádat. Dalšími dvěma sponzory pak byly firmy s provozovnami v Modřicích, a to AUTO Pokorný a nákupní centrum Olympia.  A samozřejmě náš generální sponzor Mobilprovás nám poskytl potřebnou materiální a marketingovou podporu.
 
Náš klub prostřednictvím UNIF oslovil ostatní nohejbalové země s nabídkou účasti. V letošním roce se snad konečně po dvojím covidovém odkladu uskuteční v Praze Mistrovství světa v nohejbalu. A tak naše akce představovala po dlouhé době „covidového temna“ dobrou možnost poměřit síly na mezinárodním poli. Je pravidlem, že mistrovské celky většiny zemí tvoří také hráčský základ reprezentací těchto zemí. Na druhou stranu pro některé zejména zaoceánské země představovaly náklady na cestu do Evropy vydané dvakrát za jeden rok neřešitelný problém. Pravidelný účastník Jižní Korea pak účast odřekla z důvodu platících covidových opatření v jejich zemi, kdy návrat z naší akce by byl doprovázen dlouhou karanténou a hráči by nestihli domácí šampionát v jejich sportu Jokgu. Týmu Iráku v účasti zabránila kombinace covidových opatření a vízové politiky v rámci EU platných pro oblast Blízkého východu. Nicméně i tak se u nás prezentovalo dalších 8 zemí, které tvoří špičku mezinárodního nohejbalu. Jednalo se o mistrovské týmy ze Slovenska, Rumunska, Maďarska, Francie, Itálie, Španělska, Polska a Kypru.
 
Pořadatelé každému z týmů hradili ubytování a stravu do počtu 6-ti osob. Náklady na osoby nad tento počet si výpravy hradily samy. Náklady na rozhodčí, poháry a prize money pak hradil UNIF. Celkem se náš klub musel postarat o 71 osob, které byly přímými účastníky tedy hráči, rozhodčí a funkcionáři UNIF. Pro část těchto osob jsme také zajišťovali rezervace autobusových spojení mezi letišti v Praze či Vídni a následný transport z Brna do Modřic. V rámci celé akce se pak na jejím zajištění podílely další osoby např. z České televize, sportovního kanálu SportBroTV, ale samozřejmě zde byla i řada pomocníků a dobrovolníků. Celkem jsme řešili ubytování pro 87 osob. Ubytovány byly jak na Městské hale, tak v hotelech Gregor, Lion a U Trávníčka. V sobotu a neděli jsme všem co se na akci podíleli, zajišťovali obědy a večeře v celkovém počtu 390 porcí. Obědy a večeře probíhaly ve školní jídelně modřické Základní školy. Za jejich perfektní zajištění patří obrovský dík paní ředitelce Mgr. Koubkové, vedoucí ŠJ paní Ondráškové a kolektivu kuchařek. K tomu všemu měly týmy během soboty a neděle k dispozici banány, jablka, tatranky a balenou vodu v dostatečném množství.
 
Účastníci akce se začali do Modřic sjíždět během pátku. Nejprve jsme jim na Městské hale předali základní informace, akreditační karty, poukázky na odběr stravy a další nutné materiály a informace. Potom jsme je doprovodili na jejich ubytování. Večer ve 22 hodin pak v Síni slávy Městské haly Modřice proběhl Technický meeting, kde řídící orgán soutěže UNIF předal týmům potřebné informace k soutěži. Zde také přivítal v Modřicích všechny účastníky starosta města Ing. Josef Šiška. Do skupin se rozlosovaly čtyři nejvýše nasazené týmy, a to náš tým, týmy Slovenska, Francie a Rumunska.  K nim se dolosoval zbytek týmů. Los určil, že ve čtyřčlenné skupině A byly týmy z ČR, Slovenska, Maďarska a Španělska. Pětičlennou skupinu B pak tvořily týmy Francie, Rumunska, Itálie, Polska a Kypru. Herní systém byl nastaven tak, že ze skupiny do nedělních bojů o medaile postupovaly vždy dva nejlepší celky. Týmy ze třetích a čtvrtých míst se ještě v sobotu utkaly o umístění na 5. až 8. místě. Pro poslední tým ze skupiny B turnaj skončil v základní skupině.
 
Sobotní zápasy ve skupinách se hrály na dvou palubovkách. Hrál se singl, dvojice a trojice, přičemž se do výsledku počítaly vyhranné sety z těchto zápasů.
 
Naši hráči se díky losu hned ve skupině potkali s předpokládaným největším soupeřem týmem KAC Košice. Před vzájemným soubojem naši hráči ještě bez problémů porazili týmy z Maďarska a Španělska. Sobotní program pak vrcholil právě soubojem našeho týmu se Slováky. Velezkušený slovenský trenér Bertko v tomto souboji nechtěl, před předpokládaným finále v neděli, „odkrýt karty“ a tak své hlavní hvězdy šetřil.  Výsledkem bylo celkem pohodové vítězství našich hráčů 6:1, když i trenér Gulda dal příležitost celému kádru. Ze skupiny A tedy postoupily do nedělních bojů týmy MNK Modřice a KAC Košice. Ve skupině B pak vyhrál další z favoritů rumunský tým Victory Cluj-Napoca. Na druhém postupovém místě se však překvapivě objevili polští hráči z týmu Blokers Lodz. Ti ve vzájemné bitvě dokázali uhrát remízu s francouzským týmem Nantes Laetitia Tennis Ballon, avšak na druhé postupové místo proklouzli lepším poměrem míčů – o pouhé 2 míče!
 
V odpolední části sobotního programu pak byl blok slavnostního zahájení celé akce. Tuto část doprovodilo také vystoupení taneční skupiny Xside Dancers.  Před samotným oficiálním slavnostním zahájením přivedli na plochu haly žáci našeho klubu, s cedulemi s logy klubů a národními symboly, všechny týmy a také skupinu rozhodčích. Slavnostního zahájení se ujal více prezident světové nohejbalové organizace UNIF pan Sorin Bogdan, starosta města Modřice Ing. Josef Šiška a předseda MNK Modřice Ing. Petr Jahoda.
 
Po skončení sobotních zápasů na plochu nastoupilo 15 dobrovolníků, kteří museli celou herní plochu přestavět na nedělní centr kurt, položit ochranné gumy mimo kurt, postavit VIP podium, rozmístit reklamní panely a zajistit sezení pro nehrající hráče. Se svojí prací končili hluboko po půlnoci. Těmto hrdinům patří obrovský dík!
 
Nedělní zápasy začaly od 10 hodin. Hrálo se systémem do 3 získaných vítězství v dílčích zápasech, které šly v pořadí singl, dvojice, trojice a v případě pokračování pak dvojice a singl. Druhé dvojice a druhého singla pak museli hrát odlišní hráči od prvních zápasů.  Vítěz tedy musel vyhrát výsledkem 3:0, 3:1 či 3:2 na zápasy.
 
V prvním semifinále nastoupil náš klub proti sobotnímu polskému překvapení. Ke škodě Poláků se sobotní zranění jejich nejlepšího hráče ukázalo býti vážnější a nemohl se nedělních zápasů účastnit.  Naše převaha byla zřetelná, a i když trenér Gulda zapojil celý kádr, přišla rychlá a pohodová výhra 3:0 a hladký postup do finále. Co bylo také důležité, naši klíčoví hráči dokázali pošetřit své síly.
 
Druhé semifinále už bylo o mnoho vyrovnanější. Rumuni dokázali vyhrát úvodního singla, a když v utkání dvojic vyhráli úvodní set, dostali se slovenští hráči pod velký tlak. Zde se však projevila zkušenost několikanásobných slovenských mistrů světa. Vývoj zápasu obrátili a po výhře 3:1 tak byli naším očekávaným finálovým soupeřem.
 
Před utkáním o bronz náš klub, po vzoru velkých hokejových či basketbalových klubů, vyvěsil v hale dresy čtyř legend. Tou první byl bohužel již zesnulý trenér Miloň Svoboda, za kterého ocenění převzal jeho syn Miloň. Pak „šly nahoru“ dresy hráčských legend Petra Bubniaka a Radka Pelikána. Jako poslední si svůj dres přišla odhalit hráčská a dnes již i trenérská legenda Petr Gulda.  Potlesk zaplněné haly pak byl zaslouženým oceněním kariér těchto velikánů nejen modřického nohejbalu. A do očí všech těchto legend pak vehnal zcela pochopitelné slzy dojetí.
 
V utkání o třetí místo oslabení Poláci na Rumuny nestačili a podlehli 0:3. Bronz tak patřil Rumunsku.
 
Celý program pak vyvrcholil od 18 hodin finálovým zápasem mezi týmy MNK Modřice a KAC Košice.  Po oba dny byly všechny zápasy přenášeny na YOUTUBE televizí SportBroTV a finálový zápas byl navíc vysílán také Českou televizí přímým přenosem na kanále ČT SPORT plus. Ta také vyráběla dokument z celé akce, který bude vysílán na programu ČT SPORT.
 
Cca 200 diváků v hale tak bylo natěšených na skvělý nohejbal. V našem kádru jsou aktuálně tři hráči reprezentačního kádru ČR. V týmu u KAC Košice se letos dokonce sešla kompletní slovenská reprezentace.
 
V úvodu nastoupil náš singlista Jan Hanus proti slovenskému Marku Hulínovi. Dle mezinárodních pravidel se hraje do 11-ti získaných bodů s nutným rozdílem 2 bodů nebo se pokračuje až do získaného 15-tého bodu, přičemž zde může být konečné skóre již jen o 1 bod. První set byl v režii slovenského hráče a zvítězil 11:7. K tomu mu pomohly jak chyby našeho hráče, tak málo kdy vídaný počet „prasátek“ sítě, které našemu hráči znemožnily úder soupeře vrátit. V druhém setu Honza zpřesnil hru a vše se obrátilo. Výhra Jana Hanuse 11:7 znamenal rozhodující třetí set. V něm oba soupeři střídali ve vedení a v jeho závěru měli oba mečboly. Set však došel do poslední možné koncovky za stavu 14:14. Honza zde svůj útok pokazil a první vítězný zápas v tomto finálovém utkání tedy šel na slovenskou stranu.
 
V této situaci náš tým věděl, že každá další ztráta by nás dostala do velmi složité situace. Do dvojic trenér Gulda vedle stabilního Lukáše Rosenberka poslal možná pro mnohé překvapivě místo Pavla Kopa kapitána Jakuba Pospíšila. Proti nim mnohonásobní mistři světa Brutovský a Stupák. Mezinárodní pravidla určují, že zápasy dvojic i trojic se hrají pouze s jedním možným dopadem míče a dvojice se navíc hrají jen na „krátké“ tedy singlové hřiště. Jakub Pospíšil zatím nikdy před tím na mezinárodních soutěžích dvojice nehrál, a tak byli všichni zvědaví, jak se mu bude dařit. Souhra s Lukášem z klasických dvojic, která v extralize úspěšně funguje řadu let, přinesla i zde své ovoce. Naši borci vyhráli první set 11:6 a v tom druhém Kuba skvělým posledním blokem připsal vítězný bod na 13:11. Srovnáno 1:1 na zápasy.
 
Následovala naše papírově nejsilnější disciplína zápas trojic.  Náš tým nastoupil v osvědčené a očekávané sestavě Jakub Pospíšil, Lukáš Rosenberk a David Višvader.  Na Kubovi se však projevilo vyčerpání z dlouhého zápasu dvojic. A když k tomu přišla nepřesná mezihra celé trojice a hůře připravené zakončení pro něj, byl rázem stav 0:4. Za této situace trenér Gulda vyčerpaného Kubu stáhl ze hry a na plac šel bombarďák Pavel Kop.  Na síti se objevila vysoká postava spojená s mnoha kilogramy a obrovskou silou.  Situace na síti se rázem úplně obrátila. Čerstvý Pavel začal okamžitě slovenského smečaře Rodmana fyzicky přehrávat.  Po jednom se soubojů nad sítí musel dokonce slovenského hráče do hry vracet přítomný zdravotník a masér Petr Lukáš. Pavel dal okamžitě jistotu i klukům vzadu „na obsluze“ a ti začali v poli předvádět neuvěřitelné zákroky mnohdy až na samé hranici fyzických možností lidského těla. K tomu dokázali dostávat míč i z obtížných výběrů Pavlovi k síti na zakončení. Pomalu, ale vytrvale začínali smazávat bodové manko a v koncovce dokázali po výhře 11:9 tento první set získat. V druhém setu pokračovali naši hráči ve skvělé hře a po výhře 11:7 získali druhý zápasový bod. Za celkového vedení 2:1 na zápasy nám tak chyběl vyhrát již jen jeden zápas.
 
Následoval zápas druhých dvojic. Zde bylo pro nás nevýhodou, že do něj musel nastoupit po trojici unavený Pavel Kop. K němu šel na hřiště z extraligy osvědčený spoluhráč Jan Hanus. Proti nim dvojice Rodman a Igor Hulín.  Naše dvojice začala skvěle. V poli bleskurychlý Hanus a na síti razance Pavla znamenala zisk prvního setu 11:7. Chyběl už tedy jen jeden set. Naši hráči pokračovali ve skvělé hře a celý set vedli. V závěru se sice Slováci dotáhli na dva body na 8:10, ale poslední podání turnaje trefil Rodman do sítě, a tak se Městský nohejbalový klub Modřice dne 26.6.2022 v 19:44 hodin stal opět tím nejlepším nohejbalovým klubem planety.
 
V tento okamžik na hřišti i v hledišti propukly obrovské a zasloužené oslavy. Ovace nadšených diváků nebraly konce a naši hráči si zaslouženě užívali tento skvělý triumf. Po oba hrací dny zahráli skvěle, zodpovědně a celý tým šel za svým vysněným cílem, a to dokázat, že nohejbal v Modřicích je nejlepší na celém světě!
 
Následoval závěrečný ceremoniál, kdy tři nejúspěšnější týmy převzaly z rukou více prezidenta UNIF pana Sorina Bogdana a starosty města Modřice Ing. Josefa Šišky poháry a také poukázky na prize money.
 
No a pak se už na zahrádce restaurace Sokec rozběhla závěrečná AfterParty, kde jednotlivé týmy až do ranních hodin „utužovaly“ své přátelské vazby. Asi nebude pro nikoho překvapením, že i tady patřilo „finále“ týmům Modřic a Košic i když tentokrát byla spravedlivá remíza?.
 
To, v co všichni modřičtí fanoušci nohejbalu doufali, se tedy podařilo. Zlatý výsledek tak dodal tu pomyslnou třešničku na celém dortu tohoto dvoudenního sportovního střetnutí. V jeho průběhu jsme já i pan starosta slyšeli od všech účastníků obrovskou chválu a poděkování za to, jak se Modřicím a modřickému klubu podařilo tuto vrcholnou mezinárodní sportovní akci zorganizovat a zabezpečit. Tím základem bylo pro sport skvělé prostředí Městské haly Modřice. Kvalitu herních ploch a ostatních prostor hodnotili účastníci jako opravdu světovou. Ale i vše ostatní jako strava, ubytování a další věci proběhly na jedničku. Museli jsme se postarat o více než 100 osob a vydalo se téměř 400 porcí jídel. Pokud bych měl spočítat účastníky turnaje, dobrovolníky a diváky, pak se v hale a jejím okolí pohybovalo téměř 500 lidí.  O ty všechny jsme se dokázali i s pomocí školní kuchyně a personálu restaurace Sokec postarat.  Rád bych zde poděkoval všem dobrovolníkům, kteří mně a našemu klubu od pátku do pondělí pomáhali. Každý odvedl skvělou práci. Musím však speciálně poděkoval těm, kteří byli těmi největšími tahouny. Byli to Petr Gulda, Tomáš Gulda, Jaroslav Jašek a Jiří Dobšík. Tihle hrdinové tvořili náš společný „generální štáb“. No a samozřejmě na závěr – díky město Modřice a díky pane starosto!!!
 
Výsledky Světového poháru klubů v nohejbale UNIF 2022:
  1. Městský nohejbalový klub Modřice (Pospíšil, Rosenberk, Kop, Hanus, Topinka, Višvader, Boleloucký, Svoboda a trenér Gulda)
  2. KAC Košice Slovensko
  3. Victory Cluj-Napoca Ruminsko
  4. Blokers Lodz Polsko
  5. Balatonakarattyai Lábtenisz Klub Maďarsko
  6. Nantes laetitia Tennis ballon Francie
  7. FUTNET BURRIANA Španělko
  8. NAC Curtatone Itálie
  9. FutNet Nicosia Kypr
Petr Jahoda
předseda Městský nohejbalový klub Modřice
 
 
 
 
 
 
Datum a čas: 30.06.2022 14:39
Napsal: Tomáš Gulda
Kategorie: Světový pohár klubů 2022

Obsah postranní lišty

Oddíl postranní lišty

Sociální sítě

          

Oddíl postranní lišty

Co nás čeká

Extraliga
SKN Žatec
vs
MNK mobilprovás Modřice
11. kolo | 20.4.2024 | 12:00h

---------------------------------------------------------
1. Liga
MNK mobilprovás Modřice
vs
TJ Pankrác
4. kolo | 20.4.2024 | 10:00h

---------------------------------------------------------
Dorost
MNK mobilprovás Modřice
vs
TJ Slavoj Český Brod
2. kolo | 21.4.2024 | 14:00h

Oddíl postranní lišty

Oddíl postranní lišty

Podporují nás

         Generální sponzor:

            Hlavní sponzor:

                  Sponzoři:

 

 

 

 

 

 

 

 

Oddíl postranní lišty

Vyhledávání

Patička stránky

Buďte ONLINE!