Městský nohejbalový klub Modřice

Městský nohejbalový klub Modřice

  ZOBRAZIT MENU

Obsah stránky

Soustředění mladých nadějí České republiky U12

Reprezentační Kemp nadějí U12 proběhl již popáté

V průběhu nohejbalové sezony se pravidelně opakují tréninkové kempy talentované mládeže pro různé věkové kategorie. Je skvělé, že v rámci nich je pamatováno i na nejmladší hráče.  Autor projektu, Komise reprezentace ve spolupráci s Komisí mládeže pořádala letos ve dnech 29.11. až 1.12. v pořadí již pátý „Kemp nadějí“, který je určen právě pro tuto věkovou kategorii. V závěru každé sezony je tak deset nejlepších mladších žáků oceněno za své celoroční výsledky a přístup k nohejbalu.

V rámci ČNS je v kategorii mladších žáků registrováno několik stovek hráčů, a tak vybrat desítku těch nejlepších není nikdy úplně jednoduché.  Hlavním navrhovatelem výběru hráčů, pro následné schválení Komisí reprezentace, je předseda Komise mládeže Michal Hostinský. Autor článku se právě jeho zeptal na parametry pro výběr hráčů a také to, jak letošní nominace probíhala:

Výběr probíhá každým rokem podle stejných parametrů. Jde o celoroční posuzování jednotlivých hráčů v rámci jejich startů v pohárové soutěži ČNS a na mistrovstvích republiky. V rámci nominace však navrhujeme nejenom ty hráče, kteří dosáhnou v těchto soutěžích dobrých výsledků, ale nominujeme také hráče, kteří z důvodu absence kvalitních spoluhráčů špičkových výsledků dosahovat nemohou, avšak přesto mají kvalitu i předpoklady pro další zlepšování. Zohledňujeme také věk uchazečů. Proto jsme letos na kemp mladších žáků nenominovali letošního suverénního krále této kategorie Michaela Svobodu z Modřic. Ten se od ledna 2020 posouvá do kategorie starších žáků, a tak pojede již rovnou na lednový kemp pro tuto věkovou kategorii. K letošní nominaci bych chtěl také říci, že hráči byli velmi vyrovnaní a celkově se jejich kvalita oproti minulým letům posunula opět o kus dále“.

A je skvělé, že do nominace se dostali také dva modřičtí borci. Mistři i více mistři republiky a také členové vítězného týmu v rámci Poháru ČNS hráči Patrik Iláš a Tomáš Jahoda. Je to pro náš oddíl další ocenění včetně skvělého výsledku pro naše mládežnické trenéry  Bednáře, Svobodu i Stehlíka.

Mimo výše uvedených modřických hráčů doplnily desítku vyvolených dále tito hráči:

Jan Bálek, Michal Červenka a Antonín Blažek – TJ SLAVOJ Český Brod

Ondřej Tolar – Tělovýchovná jednota Baník Stříbro

Matěj Sobotka – UNITOP SKP Žďár nad Sázavou

Tobiáš Gregor – SK Liapor Witte Karlovy Vary

Kryštov Kalianko – TJ Dynamo České Budějovice

Pavel Jarkovský – TJ Peklo nad Zdobnicí

Kemp probíhal jako obvykle ve Sportovním centru Nymburk, kam se nominovaní hráči dostavili v pátek večer. Všichni letošní nominovaní hráči se Kempu nadějí U12 účastnili poprvé, a tak po ubytování proběhl pro ně historický a přelomový moment v jejich sportovní kariéře. Masér české reprezentace Petr Lukáš společně s kustodem národních týmů Vlastimilem Pabiánem každému z nich předal reprezentační dres a teplákovou soupravu. Kluci si věci ihned vyzkoušeli a oblékli. A v tento moment jako by si uvědomili, co se právě v jejich sportovní kariéře stalo. Na většině z nich byla tak znát trochu tréma i nervozita. A protože jako každý rok jsou na kempu přítomní i rodiče některých reprezentantů, tak v okamžiku, když si jejich syn poprvé přes hlavu přetahoval reprezentační dres bylo i v jejich očích vidět dojetí.

Po tomto technickém začátku následovala první společná schůzka s trenéry. Hlavním trenérem kempu byl Jiří Šmejkal, kterému během soboty asistoval Michal Hostinský a v neděli se k nim přidal i Petr Tolar. Pan Šmejkal klukům na úvodní schůzce vysvětlil všechna pravidla pro jejich pobyt a činnosti na kempu i v Tréninkovém centru Nymburk. Kromě toho jim vysvětlil, na základě jakých kritérií byli nominováni právě oni a sdělil jim, že tato nominace je pro ně na straně jedné oceněním jejich dosavadní kariéry, ale na straně druhé by měla pro ně i výzvou a povzbuzení pro další práci. Tým si pak zvolil svého kapitána, kterým se stal Ondra Tolar a následně se odebral na jejich první společnou večeři. Už v rámci vstupu do jídelny bylo na klucích vidět, jak jsou pyšní na to, že mají na sobě oblečeny reprezentační soupravy.  Po večeři kluci hráli stolní tenis a kulečník a v předepsaný čas se odebrali do postelí, aby byli připraveni na sobotní tréninky.

V sobotu proběhla dopoledne první tréninková jednotka. Ta, stejně jako každá další, začínala důkladným rozcvičením. Po rozcvičce následovaly praktické nácviky herních činností a po nich pak první tréninkové zápasy. V rámci nich si oba trenéři udělali detailní obrázek k typologii všech hráčů, což se následně promítalo do rozdělování jednotlivých hráčů do dvojic či trojic. Po obědě a polední pauze pak opět rozcvička a herní činnosti. V rámci sobotního odpoledne proběhla i soutěž v rámci připravených testů pohybově fyzických parametrů jednotlivých hráčů. V souhrnném hodnocení testů zvítězil Ondřej Tolar před Patrikem Ilášem a Tomášem Jahodou.

Následovala večeře a po ní měli kluci volný program.  

Po večeři se kluci chtěli jít podívat na domácí extraligový zápas basketbalistů Nymburka. Nicméně když se rozhodli jít směrem do basketbalové haly vyřítil se proti nim na chodbu celý basketbalový tým Nymburka, který již po ukončení zápasu odcházel do šatny. A jak šli naši kluci v těch repre teplákovkách za sebou, tak nymburští basketbalisté, mezi kterými byli i „hrdinové z Pekingu“ Hruban, Bohačík či Pumprla, si s nimi všemi spontánně plácli dlaněmi. Další pěkný a nevšední zážitek pro naše nohejbalisty.

Kluci se pak odebrali nahoru do patra, kde opět hráli stolní tenis a kulečník. Během tohoto večera měli možnost se seznámit v mladými čínskými fotbalisty, kteří jsou v Nymburku na několikaměsíčním soustředění. Kluci si v rámci komunikace pocvičili svoji angličtinu a vůbec neváhali Číňany vyzvat na zápas v jejich národním sportu stolním tenise. Taky si s nimi zahráli kulečník. Pak už hajdy na kutě a odpočinek před nedělí.

V neděli ráno byli hráči trenéry rozděleni do dvou týmů, které proti sobě hrály bodované modelové zápasy. Při nich se hráči střídali tak, aby měli možnost si dvojky i trojky sehrát se všemi členy jejich týmu. Hrály se dvojice i trojice na tři i dva dopady, dvojice na krátké hřiště i jeden zápas v jokgu. I když výsledky nebyly důležité, mimochodem remíza 5:5, tak důležité bylo vidět, že kluci jsou už i v tomto věku opravdu kvalitní nohejbalisté. K vidění byli nejen hezké útoky, ale i kvalitní mezihra i obrana. I v tomto věku hráči na síti používali ve vhodných momentech blok a předváděli tak celou škálu nohejbalových dovedností. Během zápasů byly týmy koučovány Michalem Hostinským a Petrem Tolarem a ty hráče, kteří zrovna nebyli na place, si Jirka Šmejkal bral na individuální rozhovory. V rámci nich každému hráči položil několik otázek na to, jak se k nohejbalu staví, jaké má tréninkové možnosti, v čem se chce zlepšit, a hlavně jaké jsou jeho sportovní cíle. Sám mu pak řekl zhodnocení hráčova pobytu na kempu a každému dal několik doporučení pro jeho nohejbalovou cestu dál. Rodiče u těchto rozhovorů nesměli být přítomní, a tak se hráči mohli bez obav rozpovídat a zeptat se na vše co je zajímá.

Požádal jsem šéfa Komise reprezentace Jiřího Šmejkala o jeho zhodnocení letošního Kempu nadějí U12:

„Vzhledem k tomu, že již probíhá pátý ročník hodnotím tento projekt Komise reprezentace jako velmi úspěšný.  Letošní výběr byl nejmladším v historii, protože osm se zúčastněných hráčů bude hrát v této kategorii i příští rok. S potěšením mohu konstatovat, že kvalita hráčů se každým rokem zvyšuje. Všichni letošní hráči se na kempu ukázali jako velmi šikovní, technicky i pohybově nadaní nohejbalisté. Celá skupina hráčů pak byla výkonnostně vyrovnaná, a tak mám velkou radost z toho, jak kvalitní mladší žáky s obrovským potenciálem pro budoucnost v rámci našeho sportu máme. V rámci testů byla na klucích vidět velká snaha dosáhnout co nejlepších výsledků a celkově hodnotím zapojení všech účastníků do kempů jako velmi aktivní a motivované.  Co je taky důležité byla skutečnost, že atmosféra v celém týmu byla velmi přátelská a kolegiální. Kluci se celý pobyt chovali bezvadně, takže za mě pro všechny velká podtržená jednička“

Závěrem mně dovolte poděkovat všem, kteří se na přípravě, organizaci i průběhu samotného kempu podílejí. Také přítomní rodiče hodnotili celou akci velmi pozitivně.  Dle mého názoru je to skvělá aktivita, které přispívá nejenom k rozvoji nohejbalových dovedností, ale je hlavně velkou motivací pro všechny zúčastněné hráče. A protože až na dva účastníky letošního kempu všichni ostatní budou v kategorii mladších žáků i v příští sezoně, mají před sebou motivaci dělat vše pro to, aby příští rok mohli přijet zase.

Hned v lednu bude následovat Kemp nadějí U15 a příležitost tak dostane další skupina mladých českých reprezentantů.

Jen co nejvíce takových akcí na podporu mládežnického nohejbalu.

Vice fotografií z této akce najdete na webu ČNS:

 http://www.nohejbal.org/text/96-kempy-nadeji-2019

Petr Jahoda

předseda MNK Modřice

Datum a čas: 29.11.2019 09:10
Napsal: Antonín Stehlík
Kategorie: Historie 2019

Obsah postranní lišty

Oddíl postranní lišty

Sociální sítě

          

Oddíl postranní lišty

Co nás čeká
MNK A vs Start Praha
extraliga nohejbalu
15,00
MNK B vs Solidarita Praha
1. liga nohejbalu
10,00
     MNK A vs Žatec 
 extraliga
10,00

 

Oddíl postranní lišty

Oddíl postranní lišty

Podporují nás

         Generální sponzor:

            Hlavní sponzor:

                  Sponzoři:

 

 

 

 

 

 

 

 

Oddíl postranní lišty

Vyhledávání

Patička stránky

Buďte ONLINE!