Městský nohejbalový klub Modřice

Městský nohejbalový klub Modřice

  ZOBRAZIT MENU

Obsah stránky

Ocenění modřického nohejbalu.

http://www.spilberk.cz/vystava/branky-body-brno/

Historii a slávu brněnského sportu, jehož tradice je delší než 150 let, představuje letošní největší výstava Muzea města Brna na hradě Špilberku – Branky Body Brno. Uvidíte na ní olympijské medaile a pochodeň, wimbledonský talíř, pohár z Australian Open i s plyšovou koalou a celou řadu mistrovských titulů a světových pohárů. Poznáte mnohdy pohnuté osudy brněnských sportovních legend a prohlédnete si množství historických fotografií a dobového náčiní. Sportovní výstava vám zůstane přístupná až do konce roku 2019.

Všech 13 titulů Komety, spousta zlata a příběhy sportovkyň a sportovců!

Brněnský sport přibližuje výstava od úplných počátků, přes nejslavnější momenty až po současnost. Poznáte na ní životní cesty legendárních osobností brněnského sportu, jakými jsou např. zápasník Gustav Frištenský, sokolové Šupčík, Vácha, Hudec a Gajdoš, které tvrdě perzekuovali nacisté, nebo gymnastka Věra Růžičková, která na olympiádě v Londýně roku 1948 nastoupila za kamarádku smrtelně stiženou obrnou – a vrátila se s urnou a zlatou medailí. Jedním z největších lákadel výstavy je všech 13 mistrovských titulů Komety, které jsou společně vystaveny úplně poprvé. Krom toho je v „síni slávy“ celá řada cenných trofejí, celkem 15 olympijských medailí a spousta trofejí z mistrovství Evropy i světa, ale také wimbledonský talíř a pohár z Australian Open nedávno zesnulé tenistky Jany Novotné, trofeje aktuálně hrající Lucie Šafářové nebo olympijská pochodeň z Atlanty.

Počátky sportu v Brně sahají víc než 150 let zpět. Původně se mu věnovala jen šlechta a vojáci, šlo o střelbu a šerm. V polovině 19. st. začaly vznikat první sportovní spolky – roku 1861 německý Turnverein, roku 1862 český Sokol.  Roku 1868 založil spolek Brünner Eislaufverein u Lužánek první kluziště ve městě. Roku 1869 se v Brně konal vůbec první cyklistický závod v celé monarchii, ve stejném roce byla navíc ve školách zavedena tělesná výchova. Uvidíte historické fotografie a pamětihodnosti dokumentující počátky sportu v Brně, ale např. i jeden z nejstarších sokolských praporů z 19. st., který jako zázrakem přežil ukrývání před nacisty. Výstava vám připomene také Orla, Dělnickou tělovýchovnou jednotu pro nejnižší vrstvy, ale i židovské spolky Bar Kochba nebo Makkabi, jehož fotbalisté dokonce porazili Real Madrid. Výstava mapuje historii slavných klubů v době monarchie, první republiky, během války i po ní. Kupříkladu fotbalová Zbrojovka vzešla ze sportovního klubu Židenice – její jediný titul za sezónu 1977/8 ve výstavě nechybí. Hokejová Kometa zase vznikla jako policejní klub Rudá hvězda, který si z jiných klubů přitáhl nejlepší hráče. Klub přezdívaný „Kometa“ od svého vzniku roku 1953 do roku 1966 získal 11 mistrovských titulů. Na tyto úspěchy navázal až v letech 2017 a 2018. Všech 13 titulů je na Špilberku vystaveno společně vůbec poprvé. Mimořádný úspěch má Brno v kolovébratři Pospíšilové v ní získali celkem 20 mistrovských titulů. Stranou nezůstanou ani úspěchy brněnského basketbalu, volejbalu, baseballu či ragby. Podle počtu olympijských medailí je historicky nejúspěšnějším brněnským sportem broková střelba / skeet trap. Uvidíte i množství dobového sportovního náčiní – od dresů a výstroje až po šatny a vybavení tělocvičen. Výstava o sportu musí být hravá – najdete v ní např. virtuální mapu sportovišť a různé interaktivní prvky. Vyskočíte si na dobovou kozu, vyzkoušíte dresy, zahrajete si kvíz a na konci se vyfotíte na stupních vítězů.   

Před 95 lety, 20. července 1924, získal brněnský Sokol Bedřich Šupčík vůbec první české zlato na Olympijských hrách v Paříži. Jeho medaili vám ukážeme v sobotu 20. července 2019 ve 13.30 na Špilberku ve sportovní výstavě Branky Body Brno při slavnostní prezentaci. Chystáme pro vás i speciální komentované prohlídky ve 14 a 16 hodin s kurátorem Petrem Vachůtem.

Velké ocenění pro modřický nohejbal.

Výstava Branky, body, Brno probíhá na Špilberku až do konce roku 2019. Jsou tam vystaveny a prezentovány největší úspěchy brněnského sportu, jako je všech třináct zlatých medailíí Komety, mistrovský pohár Zbrojovky z roku 1978 apod. "Mě moji dobří kamarádi nakontaktovali na pana Radomila Dojivu a jeho ženu MuDr. Danu Stračárovou a ti nás tam dokázali dostat, což je pro nás a nohejbal velká pocta a propagace zároveň. Zapůjčil jsem jim všech jedenáct zlatých medailí z extraligy, mistrovský pohár, medaile z posledního MS v Rumunsku a ostatní medaile, které mám z dalších mezinárodních akcí jako trenér," neskrývá radost současný trenér národního týmu České republiky a současně také trenér extraligového týmu MNK SILNICE GROUP Modřice PETR GULDA.

Datum a čas: 23.08.2019 13:37
Napsal: Antonín Stehlík
Kategorie: Historie 2019

Obsah postranní lišty

Oddíl postranní lišty

Sociální sítě

          

Oddíl postranní lišty

Co nás čeká
MNK A vs Start Praha
extraliga nohejbalu
15,00
MNK B vs Solidarita Praha
1. liga nohejbalu
10,00
     MNK A vs Žatec 
 extraliga
10,00

 

Oddíl postranní lišty

Oddíl postranní lišty

Podporují nás

         Generální sponzor:

            Hlavní sponzor:

                  Sponzoři:

 

 

 

 

 

 

 

 

Oddíl postranní lišty

Vyhledávání

Patička stránky

Buďte ONLINE!